Mai există o șansă pentru un viitor decent

admin/ March 12, 2019/ Opinii

Scriu. Scriu greu, și pentru că din ce în ce mai rar există evenimente care să-mi provoace uimire. Uimirea e motorul oricărei povești, oricărui pas înainte. Au trecut aproape două săptămâni de la un eveniment care a fost într-un mare fel, iar după decantare, trăirile mele sunt la fel de exaltate.
Să trecem de zona de ambiguitate, în data de 28.02.2019 scriitorul Teodor Hossu-Longin, a sosit “cu cartea prin liceu” în micuțul nostru orășel de provincie, la Colegiul Tehnic și la Colegiul Național George Coșbuc Motru. Destinul a făcut ca în ultima perioadă pașii mei literari să se întâlnească cu cei ai lui Teodor, reușitul volum de proză scurtă “13, cu noroc” a ieșit în lume, la Gaudeamus 2018, în tandem cu romanul meu “galben electric”. Prietena noastră comună, o profesoară de limba și literatura română dedicată, cum rar ai șansa să descoperi în sistemul de învățământ, Corina Georgescu, a înlesnit reîntâlnirea prin intermediul acestui proiect.
Vorbeam despre uimire… uimirea de a regăsi cumva speranța, că mai există o șansă pentru un viitor decent, un viitor al tinerilor pregătiți, al unor tineri care citesc. Tineri cu întrebări, cu umor, cu interes. Teodor a fost interlocutorul ideal, prietenul, colegul mai mare, capabil să convingă o generație catalogată pe nedrept în diverse moduri, că literatura romană este vie, că există scriitori în carne și oase, tangibili, posibile modele altfel. Acum am convingerea că există o cale valabilă, implicarea lui Teodor este un exemplu de urmat, cum mâine este în 13 vă îndemn la un “13, cu noroc” și bonus “Mortua Est”.

Dan Matei