Trei într-o săptămână

admin/ December 11, 2018/ 5 minute/zi

Prima săptămână a lunii decembrie a reprezentat un adevărat tur de forță pentru echipa „Cu cartea prin liceu”, care a reușit să se întâlnească și să discute cu elevii din trei colegii.

Primul pe listă a fost Colegiul Economic „Viilor” din București, aici venind scriitorii Daniela Ulieriu (autoare – alături de Doina Popescu – a volumului „Trei secole de gastronomie românească”) și Teodor Hossu-Longin, plus Ana Consulea, expert cofetar, absolventă ca șefă de promoție a Școlii de Cofetari din Montbeliard (Franța). Cei 30 de elevi prezenți au aflat cât de frumoase și bănoase pot fi meseriile pe care și le-au ales, indiferent că este vorba de bucătar, ospătar, barman sau patiser. Totuși, cel mai important pentru adolescenți a fost să înțeleagă că pentru a deveni adevărați maeștri în domeniile lor de activitate este nevoie de seriozitate, profesionalism și foarte multă muncă.

A doua oprire a echipei „Cu cartea prin liceu” a fost la Târgu Ocna, la Colegiul Național „Costache Negri”, acolo unde 65 de elevi au ținut să-i întâlnească pe editorul Radu Toderaș (Hyperliteratura) și pe Teodor Hossu-Longin. Două ore și jumătate au trecut într-o clipă, discuțiile atingând subiecte diverse precum frumusețea și necesitatea cititului, literatura română contemporană, marii clasici, condiția scriitorului român, piața de carte autohtonă, învechita programă școlară, nașterea și creșterea unei edituri și multe altele.

Ultima „stație” înainte de vacanța prilejuită de sărbătoarea Crăciunului a avut loc la Bacău, la Colegiul Național „Ferdinand I”. Sala de festivități s-a dovedit a fi neîncăpătoare, aici înregistrându-se și recordul de audiență pentru inițiativa „Cu cartea prin liceu”: peste 100 de adolescenți prezenți. Două ore nu au fost îndeajuns pentru dialogul cu elevii, însă, cu părere de rău, Radu Toderaș și Teodor Hossu-Longin s-au văzut nevoiți să întrerupă discuțiile pentru că altfel întârziau la lansarea volumelor „Oamenii mari care au făcut România Mare” și „13, cu noroc” , programată la Biblioteca Județeană „Costache Sturdza” din Bacău.

A fost un final de an excelent pentru ideea „Cu cartea prin liceu” și se anunță un 2019 extraordinar! Le urăm tuturor sărbători fericite, an nou plin de bucurii și spor la citit! (THL)