O cultură vie are la bază o literatură vie

admin/ October 26, 2018/ 5 minute/zi/ 0 comments

Am fost invitat să particip la unul din evenimentele proiectului “Cu cartea prin liceu”. Am acceptat instantaneu, cauza fiind pura curiozitate. Fiind trecut de 30 de ani, încep să văd tot mai clar că mă alătur “vechilor” generații, că devin “conservator” și suspicios cu noul. E și asta o manifestare a ordinii firii.

Când am ajuns în fața elevilor de la Colegiul Național “Spiru Haret”, pot spune că m-am intimidat puțin. Mă așteptam să găsesc mai puțin interes și mai puțină curiozitate în ochii lor, față decât am găsit.

Am predat o perioadă cursuri de informatică pentru vârste între 9 și 14 ani, iar cu această ocazie am descoperit că cei mici sunt mult mai atrași de faptul că sunt programator decât de faptul că sunt scriitor. Fenomen care mi s-a părut foarte ciudat, indiferent de cât de pasionat sunt eu de informatică.

Aici am întâlnit și celalaltă grupare, cea preocupată de citit, scris și literatură în general. Interesul copiilor era autentic, întrebările erau clare și au venit de la sine, fără insistențe și rugăminți din partea noastră, ceea ce mi s-a părut impresionant.

M-am bucurat să primesc mai ales întrebările de origine internautică despre succes și “blocajul scriitorului” fiindcă astfel am avut ocazia de a demonta credințele populare legate de acestea și m-am bucurat să văd că și Catia Maxim și Teodor Hossu-Longin au combătut și ei aceste zvonistici.

Pe lângă încântarea mea legată de eveniment și senzația că și eu aș fi avut o droaie de întrebări pentru copii, mă bucur că am avut ocazia de oferi o șansă pe care eu nu am avut-o la vârsta lor și care m-ar fi încântat deosebit de mult la vremea respectivă.

O cultură vie are la bază o literatură vie. Acestea nu pot fi susținute doar de lecții și lecturi. Cultura este generată și susținută de oameni, prin deschidere și generozitate, prin apropiere și cunoaștere, altfel rămâne doar o biată colecție de sentințe și tomuri seci.

Nu întâmplător Bob Dylan a luat premiul Nobel pentru literatură, ci tocmai pentru că el a reușit să aducă mai aproape de oameni creația sa, față de alții care se închipuie a fi niște unicorni fătați pe vârfuri ale unor edificii solemnoide.

Ce pot să mai adaug? Copiii sunt bine. Bine de tot. (Cătălin Marin)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*