O oază de normalitate

admin/ October 24, 2018/ 5 minute/zi/ 0 comments

Într-o lume literară marcată la rândul ei de frământări și anomalii specifice unei societăți care pare să-și fi pierdut busola și reperele, proiectul literar “ Cu cartea prin liceu”, inițiat și susținut de scriitorul Teodor Hossu-Longin, reprezintă o oază de normalitate, menită să ne ofere atât celor care scriem, cât și tinerilor cititori, speranța că avem șansa să ne regăsim în cărți, căci lectura ne salveză sufletul și viața.
Ieri pe la prânz, alături de scriitorii Teodor Hossu-Longin și Cătălin Marin, am avut bucuria să vizitez Colegiul Național Spiru Haret București. Preț de două ore, trei scriitori am stat față în față cu treizeci de elevi și am discutat despre literatură în general și proză în special. Că fiecare am avut ocazia să ne prezentăm cărțile în câteva cuvinte a fost un exercițiu firesc, de comunicare elementară. Cea mai consistentă parte a întâlnirii cu elevii prestigiosului liceu bucureștean a fost animată însă de întrebările lor înțelepte, sfătoase, incitante și profunde. Noi, invitații, am avut șansa să clarificăm anumite nuanțe și să dăm glas acelor îndoieli care ne frământă în procesul de elaborare al cărților. În sita răspunsurilor au fost reiterate idei cum că literatura îmbogățește realitatea, anticipează viața, fiind “memoria vie a unei națiuni” (Aleksandr Soljenitin). Pe parcursul a două ore, presărate cu dialoguri proaspete și incitante, elevi zâmbitori, animați de dorința de a afla cât mai multe despre un scriitor, ne-au dăruit o porție consistentă de speranță, încredere și optimism că asemenea insule de normalitate și lumină, presărate într-o Românie, devorată de impostură și cancer politic, vor putea la un moment dat să se dezvolte, risipind nefăcutele unui prezent bolnav. Întrebările la care am răspuns fiecare în parte, inspirate și la obiect, au creionat imaginea cititorului necontextual care, indiferent de vârstă, animat de pasiune pentru lectură, întreabă cu naturalețe: Ce o să faceți dacă nu o să mai aveți inspirație? Ce scriitori preferați? Ce mentori ați avut? De unde vă inspirați? Ce trebuie să faci pentru a avea succes?

Și, dac-ar fi să aleg o imagine, bună de pus în ramă, aș opta pentru un tablou animat de chipuri luminoase, flancate de două profesoare drăguțe și zâmbitoare, mândre de elevii lor, capabili să abordeze subiecte serioase din proza română contemporană dialogică sau panoramică.
Întâlnirea reușită de ieri mă determină să adresez, din nou, mulțumiri atât gazdelor primitoare, cât și lui Teodor Hossu-Longin. Iar proiectului “Cu cartea prin liceu” să-i urez succes și vânt din pupa!

Catia Maxim

Foto: FC

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*